Wednesday, March 11, 2009

SELAMAT HARI LAHIR SAHABAT KU....

Selamat Hari Lahir Sahabat ku Nazira Alis

Keindahan Ukhuwah kerana Mu Ya Rabbi


Moga diri mu lebih matang dalam mengharungi kehidupan

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.



11 Mac 2009 merupakan hari yang begitu istimewa buat sahabat ku NAZIRA BT ALIS..Genap umur 20 tahun. Pantasnya masa berlalu. Alhamdulillah Allah masih melimpahkan kasih sayang untuk kita dalam sebuah persahabatan. Terima kasih kerana menjadi sahabat yang sangat baik dan istimewa.Menjadi peneman bicara di kala suka dan duka. Pendengar setia di setiap ketika yang ku perlukan, menjadi kekuataan tatkala diriku dalam kelemahan. Menghulurkan setulus kasih sayang yang sentiasa membuatkan diriku terharu..

Mengenali dirimu sejak di bangku sekolah lagi. Berjuang bersama sahabat-sahabat di bumi SBPI JEMPOL. Manisnya jika diimbas kenangan-kenangan itu. Dirimu yang sentiasa dihiasi kuntum-kuntum senyuman dan ketulusan hati yang menjadikan mereka di sekeliling diri mu amat selesa.MasyaAllah..

Tiada hadiah istimewa melainkan tulus doa buat mu sahabat. Pesanan ringkas (sms) yang singgah pagi tadi dan "PRINCE" itu yang termampu buatmu...

Begitu diri ku menghargai dirimu sahabat..SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-20





SAHABAT yang baik adalah anugerah yang tidak ternilai daripada Allah. SAHABAT yang baik penunjuk jalan, penguat langkah dan azam, pendamping yang akan selalu mengingatkan untuk bersungguh-sungguh berusaha membuat bekal negeri abadi. Manusia yang lemah seperti kita tentunya memerlukan SAHABAT, untuk berkongsi suka dan duka, untuk mengingatkan kala terleka, untuk menemani kala beramal ibadat agar lebih bersungguh-sungguh, demi bersama meraih syurgaNya. Seorang Nabi Allah, Nabi Musa AS pun memerlukan teman lantas baginda berdoa kepada Allah agar mengurniakan teman penguat langkah, teman ke syurga.

"Dan jadikanlah untukku seorang pembantu dari keluargaku, iaitu (Harun), saudaraku, teguhkanlah kekuatanku dengan (adanya) dia, dan jadikanlah dia teman dalam urusanku, agar kami banyak bertasbih kepadaMu, dan banyak mengingatiMu, sesungguhnya Allah Maha Melihat Keadaan kami" (20:29-35)

Kisah Nabi Musa memohon teman dari Allah untuk membantu menguatkannya membuktikan betapa kita sebagai manusia sangat memerlukan teman untuk menemani dalam urusan hidup seharian dan juga untuk sama-sama beribadat kepada Allah. Bukankah seorang anak Adam itu akan lebih bersungguh-sungguh mengejar redhaNya dan meningkatkan segala amal apabila mempunyai teman yang seiring dan sejalan?

Saidina Umar mengatakan, "Tiada satu kebaikan pun yang dianugerahkan kepada seorang hamba sesudah Islam, selain saudaranya yang soleh. Apabila seseorang di antara kamu merasakan sentuhan kasih sayang dari saudaranya, maka hendaklah ia berpegang kepadanya" Malah, Saidina Umar meminta kita 'berpegang kepadanya', iaitu bermakna tidak melepaskan dan menghargai teman tersebut kerana kita sebenarnya dianugerahkan kebaikan yang sangat besar apabila dikurniakan teman yang soleh.

Namun, berusahakah kita untuk menjadi SAHABAT ke syurga kala mencari teman ke syurga? Jadikah kita sahabat yang baik yang sentiasa mengajak teman kita kepada kebaikan, yang sentiasa mengingatkan teman kita akan janji-janji Allah, yang menunjukkan kepada teman kita qudwah yang baik? MENJADI TEMAN KE SYURGA Menjadi teman ke syurga dan mencari teman ke syurga, segalanya hanya berlaku apabila asasnya didasari taqwa yang kuat. Taqwa kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dengan ketaqwaan yang layak bagiNya.

"Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa kepadaNya" (3:102)

Ayat ini mengisyaratkan kepada kita untuk membiarkan hati kita berusaha keras mencapai taqwa menurut batas kemampuan yang ada pada dirinya. Setiap kali ia mendekat kepada Allah dengan ketaqwaan maka akan terbukalah hatinya untuk berusaha mencapai kedudukan yang lebih tinggi dari apa yang telah dicapainya, dan merindukan darjat yang ada di atas apa yang telah diraihnya lalu selalu memandang ke arah kedudukan yang lebih tinggi lagi.


Muhammad Ahmad Rasyid mengatakan "ketinggian itu hanya boleh diraih dengan kelelahan", memberitahu kepada kita bahawa kita perlu berusaha bersungguh-sungguh utk mendapat darjat ketinggian taqwa di sisi Allah. Apa kaitan taqwa dan teman ke syurga? Taqwa dalam diri sahaja yang akan mendorong seseorang mencari teman ke syurga, menemaninya dalam kehidupan siang harinya, mendampinginya dalam ibadah malamnya. Dan seseorang yang benar-benar meletakkan taqwanya kepada Allah sahaja akan bersungguh-sungguh (sehingga kelelahan tetapi) terus ingin meningkatkan darjatnya di sisi Allah dan dia benar-benar memerlukan teman untuk menguatkan urusan siang dan malamnya, sebagai hamba, dan khalifah. Ciri taqwa ini akan menjadikan dirinya sendiri adalah seorang teman ke syurga, lantas dia layak untuk mendapat teman ke syurga yang hanya didapati melalui anugerah dari Allah. Teman yang akan sentiasa mengingatkan, tatkala kelelahan, akan janji yang menjadi asas perhubungan ini, asasnya hanya kerana Allah, lantas itu kita menjadi "menjadi teman ke syurga".

Kita bertemu atas kesungguhan dan ikrar kita pada jalan Allah, dan perpisahan kita pun hanyalah kerana Allah juga kerana walau apapun matlamat kita hanya satu, meraih syurgaNya. "Didiklah diri kamu kepada cinta pada Allah, bermula pada diri kamu. Tingkatkan penghayatan diri kamu pada cinta pada Allah, berusaha membaiki dan meningkatkan diri kamu menjadi hamba Allah yang lebih taat, nescaya kamu akan menjadi teman ke syurga dan Allah akan mengurniakanmu teman ke syurga."

Marilah sejenak kita mengambil pengajaran dari Hadith Qudsi, dari Allah, Pencipta dan Pemilik kasih sayang dan cinta, yang menitipkan kasih sayang antara hati-hati, yang mengekalkan ikatan antaranya, yang memperteguhkan janji ikrar mereka untuk menjadi 'teman ke syurga', mencari redhaNya yang Esa, Pemberi Segalanya, Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. "CintaKu mesti bagi orang-orang yang saling mencintai kerana Aku, CintaKu mesti bagi orang-orang yang saling bersilaturahim kerana Aku, CintaKu mesti mesti bagi orang yang saling menasihati kerana AKu, CintaKu mesti bagi orang-orang yang saling mengunjungi kerana Aku, CintaKu mesti bagi orang-orang yang saling memberi kerana Aku" (Hadith Qudsi) Lihatlah betapa Allah menjanjikan cintaNya yang Maha Agung kepada "teman ke syurga". Besarnya kemuliaan Allah janjikan kepada mereka yang mendasari perhubungan kerana sama-sama mahu mengejar redhaNya, menjadi teman ke syurga lantas dikurniakan teman ke syurga.




Ku berbisik pada pantai "Ku ingin menjadi seperti dirimu yang bisa memberikan ketenangan dan menghadirkan ilham-ilham..."



5 comments:

sahabat said...

waa...terharu2~ehee..

erm...trime kaseh ye sahabat kekaseh hatiku~:D

semoge dipelihare ukhwah kite..amiin..

Farah Imani said...

>>> Sahabat

waa...saya pun terharu..

LA SYUKRAN A3LA WAJIBI...untuk menghargaimu..

saya berdoa kpd Allah utk mengekalkan ukhuwah ini dan berdoa agar sentiasa hadir sahabat2 yang boleh pimpin saya ke syurga..dan insyaallah sy juga akan berusaha menjadi pendamping yang boleh mambantu sama2 mendekatkan diri kepada Allah, dan diredhai Allah.dengan pertolongan dari Allah jua.

~ZuLhAiRi~ said...

salam...suka baca pasal sahabat, satu perkongsian menarik...

Farah Imani said...

>>>Zulhairi

Alhamdulillah..semoga kita mampu jadi sahabat dan insan yg mampu memberi manfaat kepada org lain..insyaAllah..

Farah Imani said...
This comment has been removed by the author.